Страстната седмица е най-важната и последна седмица от Великия пост. Той

...
Страстната седмица е най-важната и последна седмица от Великия пост. Той
Коментари Харесай

Ето какво се прави във всеки ден от Страстната седмица – от понеделник до събота:

Страстната седмица е най-важната и последна седмица от Великия пост. Той приготвя православните вярващи за Великден, пречиствайки телата и душите им. За да посрещнете Великден с достолепие, би трябвало да знаете по кое време се чества Страстната седмица през 2023 година, какви са характерностите на всеки ден.

Страстната седмица през 2023 година: от коя дата до коя дата

Великденските празници стартират в понеделник, 10 април, и приключват в събота, 15 април. Всеки от тях обичайно се назовава Велик. Последната седмица преди Великден е интервал, когато нормалният църковен метод на живот се трансформира ненапълно:

организират се специфични богослужения; забранява се поменът на мъртвите; дните за възпоменание на светците не се празнуват; сватбите са забранени; децата не се кръщават.

Всичко това кара миряните да се впуснат в историята на всеки Великден и да си напомнят събитията, предшестващи чудното възкресение на Исус.

Характеристики на Страстната седмица по дни

Основното предписание за миряните е да посещават постоянно църквата и да продължат да се придържат към разпоредбите на Великия пост. Специални традиции са свързани с всеки ден от Страстната седмица. Освен това някои от тях са свързани с църковни обичаи, а други с национални такива.

Велики понеделник

Духовниците припомнят на вярващите историята за продажбата на Йосиф в иго. Той бил предаден от братята си. Те също стартират седмицата преди Великден с притчата на Христос за безплодната смокиня.

В народа понеделник се свързва с дейна подготовка за Великден. За този интервал се приготвят дърва за огрев и храна за животни за една седмица, до идващия понеделник. Къщата се почиства.

Велики вторник

В храмовете се организират богослужения, в които се приказва за проповедите на Христос, както и за завръщането му в Йерусалим и Второто пришествие.

На втория ден от Страстната седмица би трябвало да се отървем от всичко ненужно, да изнесем боклука от къщата. Миряните се стараят да вършат колкото се може повече добрини. В същото време те отхвърлят развлечение, танци и пеене. Славянските домакини стартират да подготвят храна за великденската софра.

Велика сряда

Богослужението е отдадено на историята за измяната на Юда, който продал Божия наследник за 30 сребърника. Припомня се и друго значимо събитие в сряда – измиването на краката на Исус Христос от виновник. Желаещите могат да се изповядат, да се отърват от грехове и недоволства.

Обичайно е хората да правят леко разчистване, измиване, промяна на завесите с чисти. Купуват се яйцата за Великден и се подготвя „ четвъртъчен сапун “. Тоест, чисто блокче сапун се оставя отвън прага, а по-късно на сутринта членовете на семейството се измиват с него.

Велики четвъртък

По време на службата се приказва за Тайната вечеря. В църквите се организира причестяване. Но това свещенодействие е налично единствено за тези миряни, които към този момент са се изповядали пред свещеника и са се отървали от греховете си.

За шанс се е считало да се изкъпеш преди изгрев слънце с четвъртъчен сапун. Смятало се, че това усъвършенства здравето. На Велики четвъртък се завършва почистването на къщата, освобождаваме се от възмущение и отрицателни мисли. Стопанките към този момент са почнали да пекат козунаци и да боядисват яйца. Приготвя се и четвъртъчна сол, мощен талисман против всевъзможни несгоди.

Велики петък

Това е най-тежкият ден от седмицата. Енориашите си спомнят по какъв начин Исус Христос е бил разпнат за греховете на хората и по-късно заровен.

На този ден вярващите съблюдават непоколебим пост. Ако е допустимо, изцяло отхвърлят храната.

Въздържаме се от тежка работа, опитваме се да не вършим нищо в къщата и в градината. Този ден се смята за време за размисъл.

Велика събота

Последният ден преди Великден. Енориашите слушат работа, в която се споменава погребението на Исус Христос.

В събота се вършат последните мерки. Миряните вечерта събират кошница с храна и вода за освещаване и се отиват в храма, с цел да вземат участие в празничната работа.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР